Колко пъти сте си представяли перфектната почивка, включваща галеща ухото музика

...
Колко пъти сте си представяли перфектната почивка, включваща галеща ухото музика
Коментари Харесай

Страхотната бира си отива със страхотна музика!

Колко пъти сте си представяли съвършената отмора, включваща галеща ухото музика и чаша страхотна напитка? Доста постоянно в действителност, нали? Според редица проучвания фактори като тон, чувство, форма и цвят могат да повлияят върху метода, по който усещаме вкуса . Това е по този начин и съгласно Чарлз Спенс – професор по пробна логика на психиката в Оксфордския университет. Той е прекарал повече от десетилетие в проучване на методите, по които всички сетива покачват преживяването от потреблението. 

Изключително усещане прави проучването му, което разкрива, че това, което чуваме, може да повлияе на усещането ни за усета на бирата. Нека си признаем – тайничко всяко момиче си пада по пивото . Ако към момента твърдите, че не ви харесва, очевидно не сте слушали вярната музика по време на консумирането му. В опита, който Спенс организира, се открива, че участниците са оценили едно и също питие като доста по-сладко, до момента в който са слушали благозвучен саундтрак с високи звуци, в сравнение с песни, в които има по-ниски такива. При по-висок тон, вниманието ви може да бъде привлечено от сладостта на бирата, а при по-нисък – ще усещате повече горчивите нотки. И това е безусловно разумно. Когато слушаме по-бавна и минорна ария, това прави всички ни по-тъжни, а при динамична и жива музика – изпитваме наслада и неспокойствие, нали?

 



Преди време белгийски учени, отпред с доктор Филип Рейносо Кавальо, също откриват, че музиката въздейства в огромна степен на това по какъв начин усещаме усета на бират а. Оказва се, че тъкмо музикалният декор, на който пием обичаното си питие, може да промени даже чувството ни за алкохолното му наличие.

Учените дали на 231 фенове на музиката една и съща бира, до момента в който слушат песни от разнообразни жанрове. На фона на мелодии като от филми на Disney бирата се сторила на хората много по-сладка, в сравнение с в действителност е. Пискливите и " изкривени " звуци я вкиселявали, а дълбокият бас я правел по-горчива: " Успяхме да установим, че хората изпитват повече наслаждение, до момента в който употребяват напитките в композиция със звуци и бутилка, които са част от идентичността на питието ". Да, дизайнът на бутилката също има значение.   

Страхотната бира си отива със страхотна музика!

Плодовите бири или тези със блудкав усет си отиват най-много с песни, които се характеризират с непорочност на звука . Музиката, включваща пиано и флейта, е най-хубавият избор за този тип питие, тъй като тези принадлежности придават " лекост " на звученето. Точно каквато е и по-сладката бира. 

Бирите с кисела нотка , каквито са най-често белгийските, си подхождат с бързите ритми в музиката, в които постоянно се среща и дисонанс (дисхармония на звучащите тонове). Силното питие с високо наличие на алкохол пък е в отлична симбиоза с dark музиката, а горчивото – с тропическите мелодии и ритми, в които виртуозно се изявяват тромбони и тромпети. 

Стилът на харесваната музика има отношение и към желаната бира. Поп и рок почитателите нормално си поръчват пилзнер и други по-светли бири, до момента в който феновете на хеви метъл харесват повече тъмната хмелова напитка.



Това не е единствената връзка сред музиката и бирата

Мелодиите, характерни за избран район, могат да трансформират цялостното преживяване от напитките. " От години знаем, че в случай че пуснем музика, която се асоциира с съответна страна или регион – употребяваната бира също стартира да се асоциира с вкусовите качества, които се отнасят за пивото на района ", споделя Чарлз Спенс.

Всичко това сочи единствено към едно...

Бирата и музиката имат доста по-голяма връзка, в сравнение с сме си мислили до момента . Те се допълват взаимно, а също по този начин способстват за уравновесен и благополучен метод на живот. И музиката, и бирата подтикват мозъка ни да създава допамин – хормона на щастието. Проучване в Медицинския университет в Индиана открива, че даже една глътка питие е задоволителна, за  " произвеждането " на благополучие. Не бива да пренебрегваме и чисто питателните качества на бирата. В нея има витамин C, B6, B7, B12, както и редица антиоксиданти и потребни субстанции, някои от които свързани с дълголетието. 

 

Всички тези неща са прелестна причина да сортираме деликатно музикалния акомпанимент към идната ни бира, както и противоположното. Защото, в случай че бирата ви нагарча прекомерно, евентуално не слушате подобаващата музика за нея



С поддръжката на Съюз на пивоварите в България

 

 

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР